Katja Somero

Stylish'n kanssa Mari Valkosen valmennuksessa.
Uljaan kanssa estekisoissa.
Länkkäriheppa ohjasajo-opetuksessa.
Ravurista ratsuksi projekti.
Jennin treeneissä Espoossa.
Uljaan kanssa trail kisoissa.

Hevostalouden ammattitutkinto:

Koulutuksen sisältö mm. hevosen hoito ja hyvinvoinnista huolehtiminen, ratsuhevosen kouluttaminen, ratsastuksen ohjaaminen, hevostapahtumien järjestäminen, ratsastuksenohjaajan ratsastaminen (HeA, re 90 cm, maastoesteet 80 cm), kengitys.

Suomen Ratsastajainliiton Ratsatusvalmentaja:

Koulutuksen sisältö mm. nuorten urheilun perusteet, taidon opettaminen, lajitaitojen opettaminen, valmennusosaaminen, ratsastajan fysiologia, hevosen fysiologia, vuorovaikutustaidot, psyykkisen valmennuksen perusteet, fyysisen valmennuksen perusteet, urheiluravitsemuksen perusteet.

Kouluttajina toimivat pitkän linjan valmennuksen ja koulutuksen ammattilaiset: Anu Korppoo, Pirkko Herd, Marja Tetri-Rantanen, Mia Stellberg, Tero Puustinen sekä muiden alueiden asiantuntijoita.

Muut kurssit, koulutukset ja demot:

Katarina Alongi: istunnan verkkokurssi, Peggy de Kraa: all around valmennus, Maria Astikainen: lännenratsastuksen aluevalmennusrenkaan valmennukset, Anna Kilpeläinen: kuolaintuntuma (demoratsukko), Eerika Häkkinen: centered riding -valmennus, Kari Vepsä: maastakäsittely, Marcus Scharmann esteklinikka, Eversti Carde: klinikka.

Ensiapu1, Ensiapu2, Eläintenkuljetuslupa, Kengityksen peruskurssi, Hopti-ruokintasuunnitelma koulutus, Hevosjalostusliittojen ja St.Hippolytin ruokinta -webinaarisarja, Tiina Suni: satulan sovitus (demoratsukko).

Taustaa

Hevostelun olen aloittanut joskus neljäkymmentä vuotta sitten. Tuolloin asuin kylällä, jossa oli ravureita niin suomenhevosia kuin lämminverisiä, työhevosia, muutama ratsu, shettiksiä ja muita poneja. Meidän kylällä oli moninkertainen suomentyöhevosmestari, suomenhevosori V.S. Pontus. Tuota upeaa oria tuli käytyä ihailemassa usein. Olenpa joskus päässyt Pontuksen kärryjen kyytiinkin. Kylällämme oli myös upea musta shettis ori, jonka happamaa käytöstä usein jäin seuraamaan ja miettimään, kun kaverini hoitelivat ja ratsastelivat kilteillä shettis tammoilla. Sinnikkäästi pyrin tuon shettisorin ystäväksi ja onnistuin pääsemään joitakin kertoja ratsastamaan orilla. Ai makia sitä fiilistä!

Parikymppisenä heppatyttönä kouluttaessani ex-ravuria, jouduin hevosen kanssa onnettomuuteen, jossa loukkasin itseni. Tuon tapahtuman jälkeen, jouduin itsekseni työstämään hevoskammoa. Onnettomuuden jälkeen en uskaltanut koskea hevosiin, saatika ratsastaa niillä. Kammon jossain vaiheessa hellittäessä, päätin aloittaa säännöllisen valmentautumisen ratsastuskoulussa. Vuosia kävin säännöllisesti Siikajoella Maisa Ketolan tunneilla. Maisa on ollut jo tuolloin pehmeiden apujen opettaja, josta olen ikuisesti kiitollinen. Kiitos Maisa!

Muutin vuosituhannen alussa Ouluun ja olen valmentautunut mm Liisa Saukkosen, Arto-Pekka Heinon, Antti Jauhiaisen, Maria Kumpuvaaran sekä Maria Astikaisen silmien alla.

Muita valmentajia, joilta olen saanut paljon uutta oppia mm. Peggy de Kraa, Mari Valkonen, Anna Kilpeläinen, Ulla Seuranen.

Olen onnekas, kun olen saanut laadukasta ja hevoslähtöistä opetusta, iso kiitos näille hevosalan ammattilaisille!

Kun harrastus lähti lapasesta

Minulla on hevostalouden ammattitukinto sekä Suomen Ratsastajainliiton ratsastusvalmentajan oikeudet. Olen osallistunut kursseille ja koulutuksiin, niin lännenratsastuksessa, kuin este- ja kouluratsastuksessa.

Katseet kavioihin

Ensimäisen hevoseni olen kengittänyt parikymmentä vuotta sitten, käytyäni ensimmäisen kegityskurssin. Minua on kiinnostanut jo tuolloin kavion vaikutus hevosen liikkeisiin ja ratsastettavuuteen. Tänä päivänä on aika paljon erilaisia tutkimuksia kavioista, ja kavioiden vaikutuksesta hevosen liikkeisiin. Seuraan säännöllisesti tutkimuksia hevosen kavioista ja kavioiden vaikutuksesta hevosen liikkeisiin sekä seuraan uusia innovaatioita kengittämisestä. Mielestäni myös valmentajan tulee seurata ja tunnistaa oppilaansa hevosen liikeet ja varsinkin jos liikkeet muuttuvat. Kaikilla hevosten kanssa olevien tulisi kiinnittää huomiota siihen, että hevonen voi hyvin. Vanha sanonta ”No hoof, no horse! (suom. ei kavioita, ei hevosta!)” pitää todellakin paikkansa. Ratsuhevosen jalkojen ja kavioiden hyvinvointi on suoraan verrannollinen hyvin toimivaan ratsuun. Ja tänä päivänä, kavioiden ja jalkojen hyvinvoinnin kriteerit ovat hyvin jo tiedossa ja tämä tieto pitää tavoittaa jokaisen, joka huoltaa hevosta!

En kengitä työkseni, mutta ravurista ratsuksi -projekteissa olen kengittänyt, vuollut ja laittanut liimakenkiä, välillä yksin ja välillä myös ammattilaisen ohjauksessa. Muutos projekteissa olen kiinnittänyt huomiota hevosen kavioihin ja jalan liikkeisiin, kuitenkin aina huomioiden yksilön omat erityistarpeet ja poikkeukset. Näissä projekteissa olen myös usein dokumentoinut hevosen kavioiden, jalka-asentojen ja lihaksistojen muutosta. Eritysen kiinnostuksen kohteena on kavion anatomia ja olen tutkinut kavion anatomiaa teuraskavioilla. Poikkeuksetta kavion terveyteen kuuluu hevosen ruokinta, imeytyminen sekä suoliston kunto.

missio

arvot

visio